Hvorfor slikker min hund mig?
Der kan være mange grunde til, at en hund slikker sin ejer eller dem den møder på sin vej. Grundene til dette kan dog oftest kategoriseres, som værende enten adfærdsmæssige eller sundhedsmæssige. Der er som udgangspunkt ikke noget i vejen med en hund, der slikker sin ejer og det er ikke noget man bør straffe. Nogle føler dog at det er irriterende eller direkte ubehageligt, hvilket der ikke er noget galt i. Hvis man har det på denne måde, så bør man undlade at straffe hunden eller skælde den ud, men i stedet fokusere på træning. Der findes som sagt to grundlæggende årsager til, hvorfor en hund slikker. Så hvis du har gået rundt og spurgt dig selv: Hvorfor slikker min hund mig? Så kan du få svar på spørgsmålet i denne artikel.
Hvorfor slikker en hund sin ejer?
En hund der slikker sin ejer kan have forskellige grunde til at gøre det. Som nævnt ovenfor, så findes der to primære grunde, der oftest er årsagen. Først og fremmest kan det være en adfærdsmæssig motiveret årsag, som ligger til grund for, at hunden slikker sin ejer. Modsat en hund der gør af forbipasserende, så er denne form for adfærd stort altid positivt motiveret. Af adfærdsmæssige grunde, er de mest almindelige:
Affektion
En hund der slikker sin ejer, er en måde for hunden at udtrykke sin kærlighed og hengivenhed over for deres ejere. Dette adfærdsmønster starter, når hundene er hvalpe og slikker deres mor for at stimulere fodring og fortsætter når hunden bliver en del af en familie, hvor den er afhængig af dem, i forhold til mad.
Kommunikation
Der kan også være tale om en kommunikativ handling fra hundens side. En hund kan slikke en anden hund, et menneske, eller endda sig selv for at signalere underkastelse eller for at vise, at den ikke er en trussel. Det kan også være et simpelt tegn på, at hunden gerne vil være nær sin ejer.
Belønning
Hunde kan endda finde på at slikke mennesker, fordi de kan lide smagen af sved, der er salt. Derudover kan det, at den slikker, også være selvforstærkende, fordi ejere ofte reagerer på at blive slikket af sin hund, som et tegn på at den ønsker opmærksomhed, hvilket hunde opfatter som en belønning, når de så får den.
Hvorfor slikker min hund mig i ansigtet
Om en hund slikker sin ejer i ansigtet, på armen eller på hånden, har ikke noget at gøre med hvorfor den gør det. De ovennævnte grunde gælder dog, uanset om den slikker sin ejer i ansigtet eller andre steder. Når din hund slikker dig i ansigtet, vil det oftest være et tegne på affektion og kærlighed til dig, som ejer, og en anerkendelse af, at din hund opfatter dig på samme måde som du opfatter den; som en del af familien.
Det er dog ikke alle der bryder sig om at blive slikket i ansigtet af sin hund. Slet ikke hvis det er en hund de ikke kender. Dette er blot en af grundende til, at man altid bør have sin hund i en god hundesele, når man er udenfor. Dette kan være fordi det føles ubehageligt eller fordi man er bekymret for bakterier fra hundens mund eller tunge. På samme måde som med et menneskes mund, så indeholder en hunds mund mere 600 forskellige typer af bakterier. Man bør derfor ikke lade sin hund slikke sig, hvis man har sår eller skrammer.
Hvorfor slikker min hund sig selv?
Hunde der slikker sine ejere eller andre den kender, er utroligt almindeligt og oftest et tegn på affektion. Hvis en hund derimod slikker sig selv, kan der ligge en sundhedsmæssig grund bag. Det kan enten være et tegn på et mindre problem eller på en underliggende sygdom. De mest almindelige grunde er dog:
Rensning
Ligesom mange andre dyr kan hunde slikke sig selv for at rense og pleje deres pels og hud. Det kan f.eks. være efter at den har været ude i naturen og løbe rundt, hvor den efterfølgende er blevet beskidt. Det kan også være et tegn på lopper, så det er en god idé at holde øje med hvor meget ens hund slikker sig selv.
Sygdomme
En hund er slikker sig selv konstant, kan være en indikation på et sundhedsproblem eller en sygdom, såsom hudirritation, allergier, smerter eller endda psykiske problemer. Hvis din hund slikker sig selv, andre eller objekter overdrevent, er det en god ide at konsultere en dyrlæge, for at finde ud af hvad årsagen til dette er.