Viden om hunde

Kan hunde se i mørket?

Der er en udbredt opfattelse om, at hunde har en bemærkelsesværdig evne til at se i mørket. Men er det sandt, og hvordan fungerer det? Kan hunde se i mørket og i så fald, hvor meget kan hunde se i mørket i forhold til mennesker? For at få svaret på dette er man nødt til at kigge på hvordan hundens øjne er bygget op i forhold til menneskers. Der er nemlig en naturlig grund til, at en hund kan se bedre i mørket end et menneske kan. Hvis du vil have svar på spørgsmålet ”Kan hunde se i mørket” så kan du med fordel læse med i resten af dette indlæg, hvor vil gå i dybden med hundens nattesyn og de forskellige grunde hertil.

Hundens øjne er unikke

Hunde har en unik øjenstruktur, som gør det muligt for dem at se bedre i svagt lys end mennesker er i stand til. Menneskers øjne har en høj koncentration af celler kaldet kegleceller, som er de celler der sørger for vi kan se farver og vi kan se skarpt. Omvendt, så har hunde et større antal stavceller i deres øjne, som er mere følsomme over for lys og bevægelse, men ikke farve. Denne forskel i cellekoncentration giver hunde en fordel i mørket. En anden faktor der gør hundes øjne unikke, er et lag, kaldet Tapetum Lucidum, vi ikke har.

Tapetum Lucidum er en reflekterende overflade placeret bag nethinden, der fungerer som en slags spejl. Denne struktur reflekterer lyset, der ikke absorberes af øjets fotoreceptorer, tilbage gennem øjet, hvilket effektivt forøger mængden af lys, som fotoreceptorerne kan registrere. Det er denne refleksion, der får hunde- og katteøjne til at lyse, når de belyses i mørket. Menneskers øjne mangler denne reflekterende overflade, hvilket er en af grundene til, at vores syn i mørket er begrænset sammenlignet med hundes.

Men kan hunde se i mørket?

Når det er sagt, er det vigtigt at forstå, at selvom hunde kan se bedre i mørke end mennesker, betyder det ikke, at de kan se perfekt i total mørke. Deres øjne har stadig brug for en vis mængde lys for at fungere. I absolut mørke ville en hund, lige som et menneske, have svært ved at navigere. Men i svagt lys eller i skumringen vil en hunds syn være betydeligt bedre end et menneskes, hvilket også skal tilskrives hundens oprindelige plads i naturen som rovdyr. Dette kan også forklare hvorfor hunden gør af forbipasserende.

Endvidere har hunde et bredere synsfelt og bedre bevægelsesdetektering end mennesker. De har mulighed for at se perifer bevægelse, som mennesker ville have svært ved at bemærke, især i svagt lys. Dette gør dem ekstraordinært dygtige til at opfange trusler eller bytte, selv når lysforholdene er dårlige. Grunden til at hunde har så unikt et syn skal ses i deres oprindelse. Hunde var oprindeligt rovdyr på samme måde som ulve, så det ligger dybt i deres DNA at skulle jage bytte, selvom de i dag for det meste ligger i hundekurven.

Hunde kan (næsten) se i mørket

På trods af disse forskelle mellem menneskers og hundes syn, er det vigtigt at huske på, at synet ikke er en hunds primære sans. Mens mennesker er meget afhængige af deres syn for at interagere med verden, lægger hunde mere vægt på deres sans for lugt og hørelse. Disse sanser forbliver skarpe, selv i totalt mørke, og hjælper hunde med at navigere og forstå deres miljø på måder, vi mennesker kun kan drømme om. Så selvom hunden ikke kan se i komplet mørke, så vil den stadig kunne navigere rundt bedre end dig og mig.

I det store og hele er det korrekt at sige, at hunde har en bemærkelsesværdig evne til at se i mørket, omend det ikke er totalt mørke. Det er et resultat af flere anatomiske forskelle i deres øjne, som giver dem mulighed for bedre at opfatte og opfange bevægelse og udnytte svagt lys. Selvom hundes syn i mørket ikke er perfekt, suppleres det af deres andre veludviklede sanser, hvilket gør dem i bedre stand til at navigere rundt om aftenen. Her kan det samtidig være en god idé at udstyre sin hund, med det bedste lys til hund.