Viden om hunde

Min hund er tyk  – Hvad skal jeg gøre?

En lille tyk hund er måske sødt og bedårende i nogles øjne, men en tyk hund er ikke en sund hund. Præcis som mennesker skal hunde også have den rette kombination af kost og motion, for at opretholde en sund balance. Hvis en hunds diæt ikke er afbalanceret, kan det føre til helbredsmæssige problemer, på samme måde som hos mennesker. For eksempel kan en kost rig på fedt og lav på fiber medføre problemer som fedme, hvilket blandt andet kan føre til følgesygdomme som f.eks. diabetes eller problemer med hjertet.

De færreste hundeejere ønsker at have en hund der er syg, som følge af den kost eller mangel på motion, som man har udsat hunden for. Derfor bør man altid være opmærksom på hundens vægt og om den er ved at bevæge sig i en retning, der gør at den vil kunne betegnes som en overvægtig hund. Har man en tyk hund er det vigtigt at man reagerer på det, hvis man gerne vil undgå at hunden bliver syg. Hvad du selv kan gøre for at få en fed hund tilbage i god form og i en sund og naturlig balance, kan du læse mere om herunder.

Hvornår er en hund for tyk?

En hunds idealvægt varierer afhængigt af dens race, alder og størrelse, men der er generelle tegn, der indikerer, at en hund kan være overvægtig. Et centralt tegn er manglen på en synlig talje, når man ser hunden ovenfra. En sund hund skal have en indskrænkning mellem ribbenene og hofterne. Et andet tegn på en tyk hund er, at du ikke kan mærke din hunds ribben, når du stryger dine hænder langs dens krop eller når du klapper den. Hvis man ikke kan mærke ribbenene, bør man tage det som et tegn på en tyk hund.

Hvis ribbenene er svære at føle eller helt umulige at detektere, kan din hund være overvægtig. Desuden kan en hængende eller slasket mave også være et tegn på fedme. Overvægtige hunde kan også vise tegn på nedsat fysisk aktivitet, hurtig udmattelse og åndenød. Hvis du er bekymret for din hunds vægt, er det vigtigt at konsultere en dyrlæge, som kan give professionel rådgivning og vejledning, omkring din hunds kost samt hvordan man kan gøre mere for at aktivere den, så den får den rette mængde motion, den skal have.

Kan en hvalp blive for tyk?

En hunds alder er underordnet for, om den kan blive for tyk. En fed hund kan både være en hvalp eller en ældre hund, da det skyldes den kost man giver den og den motion man eventuel undlader at give den. Hvis man har en tyk hund eller en tyk hvalp, så er det vigtigt at man reagerer og gør noget ved det. En ting er at have en hvalp som er gået hen og blevet for tyk, noget andet er at have en ældre hund, som er blevet tyk.

En overvægtig ældre hund er et større problem, end en ung hvalp. Det skyldes at hvalpe ofte er særdeles aktive og ikke behøver at blive aktiveret, for at få motion, da de naturligt er fyldt med energi og render over det hele. Med en hvalp er man derfor nødt til at overveje den kost man giver sin hvalp og efterfølgende justere den, så det passer til hundens alder og race, så man på den måde undgår at få en tyk hund.

Hvordan kan jeg få min hund til at tabe sig?

Hvis man har en tyk hund og gerne vil have den til at tabe sig, så er der nogle forskellige ting man kan gøre. Første og fremmest er man nødt til at se på kosten. Hvad får hunden at spise og hvad mangler der, for at det er en sund og balanceret kost. Herefter bør man justere kosten, så den er optimal i forhold til hundens alder og race. Derudover bør man overveje at give den et eller flere kosttilskud, som f.eks. fiskeolie til hunde.

Motion er en anden vigtig faktor, når det kommer til at få en tyk hund til at tabe sig. Går længere ture en normalt, leg med hunden hjemme i haven, og tag den med ud til øde steder, hvor den kan få lov til at løbe frit rundt uden sin hundesnor. På den måde kan man aktivere sig hund og få den til at brænde kalorier, ved at løbe rundt og være så aktiv som mulig. Dette kombineret med en sund kost, vil få din hund til at tabe sig.