Beskyt din hund mod flåter
Beskyttelse af din hund mod flåter er af vigtigt for dens generelle sundhed. Flåter er små blodsugende parasitter, der kan overføre alvorlige sygdomme til hunde, som kan føre til symptomer som feber, led betændelse, træthed og i værste tilfælde, organsvigt. Disse sygdomme kan tage tid at manifestere, hvilket gør det svært at stille en tidlig diagnose og starte effektiv behandling. Ved at beskytte din hund mod flåter, minimerer du risikoen for potentielle sundhedsmæssige udfordringer. Det er ikke kun i naturen, at flåter kan findes, men også i bymiljøer som parker og haver, hvilket betyder, at alle hunde er udsat for risikoen. Derfor er regelmæssig brug af flåtmidler, samt regelmæssig kontrol af din hunds pels, afgørende tiltag for at sikre dens velbefindende. For at gøre det lettere at gennemgå hundens pels for flåter, kan man give fiskeolie til sin hund, da det er med til at gøre pelsen mere velplejet, så man lettere kan få adgang til huden indenunder.
Flåter hunde: Sådan tjekker du din hund
Når du skal tjekke din hund for flåter, så start med de steder hvor der ikke er så meget pels, som f.eks. på dens ben og dens hoved. Herefter kan du tjekke halen, inden du går i gang med det større arbejde det kan være at gennemgå selve hundens pels. Hvis din hund ikke bryder sig om processen, kan det være en god idé at give den en snack, en godbid eller et tyggeben, som kan være med til at aflede dens opmærksom og gør det til end bedre og mere rolig oplevelse for hunden, at blive gennemgået og tjekket for eventuelle flåter. Skovflåt hund behøver ikke være farligt, men hvis man ikke reagerer, kan det hurtigt blive det.
Flåtbid hund: Sådan skal du reagere
Hvis du opdager et flåtbid på din hund, er det vigtigt at du ikke slår det hen, men reagerer med det samme, for at minimere risikoen for at din hund bliver syg. Hvis du finder en flåt på din hund, skal den fjernes straks. Brug en flåttang eller pincet til forsigtigt at gribe flåten så tæt på hudoverfladen som muligt. Træk langsomt opad med jævnt tryk for at fjerne flåten. Undgå at vride eller knuse flåten, da dette kan forårsage, at dele af flåten bliver siddende i huden eller at flåten udskiller yderligere infektiøse stoffer. Rengør herefter stedet med mild sæbe og vand, efterfulgt af et desinfektionsmiddel. Dette betyder dog ikke man kan slappe af.
Det er vigtigt at overvåge din hund de følgende uger for tegn på sygdom, hvilket kan inkludere mangel på appetit, træthed, feber eller hævelse ved bidstedet. Søg hjælp fra din dyrlæge, hvis sådanne symptomer opstår. Husk også at overveje en mere effektiv forebyggelse mod flåter i fremtiden for at minimere risikoen for yderligere flåtbid. Her kan findes der flere forskellige metoder man kan benytte sig af. En af dem er forskellige former medicinske præparater, men hvis man er mere til naturens egne former for medicin og forebyggelse, så er kokosolie en god metode man kan bruge, til at holde flåterne væk fra sin hund.
Hvor meget kokosolie skal min hund have for at holde flåter væk?
Kokosolie har vist sig at være en effektiv og naturlig måde at holde flåter væk fra din hund på. Dette skyldes dets indhold af Laurinsyre, en middellang fedtsyre, som fungerer som et naturligt insektmiddel. Mens mængden kan variere afhængigt af hundens størrelse, er en generel anbefaling at massere en teskefuld kokosolie pr. 4,5 kg kropsvægt ind i hundens pels og hud dagligt. For en middelstor hund på 20 kg ville dette være cirka fire teskefulde. Det er vigtigt at sikre, at kokosolien er fordelt over hele kroppen, især der, hvor flåter hunde ofte ligger, som hoved, hals og ører. Sørg dog stadig for at indarbejde olien over hele kroppen.
Selvom kokosolie kan være det bedste middel mod flåtbid hund, skal det bemærkes, at det ikke er 100% effektivt og ikke bør erstatte andre former for flåtforebyggelse. Der findes også hundefoder med indhold der gør, at det kan være med til at afskrække flåter hunde. Hvis du er i tvivl om hvordan du skal gribe det hele an, anbefales det altid at tale med din dyrlæge for at finde den mest effektive flåtforebyggelse for din hund. Flåter hunde er ikke noget at være bange for, så længe man tager sin forholdsregler og sørger for dagligt at tjekke sin hund for flåter, også under hundens halsbånd og hundetegn, så man er sikker på, at man ikke misser en flåt.