Viden om hunde

Hvorfor slikker min hund sine poter

Hunde er kendt for deres skønne og loyale natur, men fra tid til anden kan det ske, at nogle af dem begynder at slikke eller bide i deres poter. Dette adfærdsmønster kan udløse bekymring hos hundeejere, men det er faktisk en ganske almindelig opførsel, som ofte har en naturlig forklaring. Når hunde slikker poter kan der være et underliggende problem, men det er for det meste ikke tilfældet. En af de mest almindelige årsager til, at hunde slikker eller bider i deres poter, er kløe og irritation. Ligesom mennesker kan hunde også få kløende hud på grund af allergi, insektbid eller tørhed. Slikkeriet fungerer som en form for beroligelse og lindring af ubehaget. Når hunde slikker poter, skal man derfor ikke bekymre sig lige med det samme, men i stedet prøve at finde årsagen til det, så man på den måde kan sikre hundens trivsel.

Når hunde slikker poter

Hvorfor slikker hunde? Det kan der være mange forskellige årsager til og langt de fleste er helt naturlige. I langt de flest tilfælde handler det nemlig om noget så basalt som renhed. På samme måde som katte, så slikker hunde sig selv for at holde sig rene. Hvis din hund bider sig selv i poterne, så kan det faktisk også have noget at gøre med dette og der er derfor, som udgangspunkt, heller ikke grund til bekymring. Der kan også være andre naturlige årsager, dog forsaget af udefrakommende faktorer. Det kan f.eks. skyldes kløe og irritation. Hunde, ligesom mennesker, kan opleve hudallergier, insektbid, fra f.eks. flåter eller tørhed, der forårsager ubehag og kløe. Slikkeriet fungerer som en måde for dem at lindre dette ubehag og berolige sig selv. Selvom der oftest ligger naturlige grunde bag, så kan der også være andre, der kræver behandling.

Sørg for at tjekke din hunds poter

Som nævnt så kan der være mere helbredsbetonede grunde, til at hunde slikker poter. Når en hund slikker sine poter overdrevet, kan det være et tegn på underliggende sundhedsproblemer. Der er flere sygdomme og tilstande, der kan forårsage denne adfærd. En af de mest almindelige årsager er allergiske reaktioner. Hunde kan udvikle allergi over for visse fødevarer, miljømæssige faktorer som pollen eller husstøvmider, eller endda kontakteksem, der opstår ved kontakt med irriterende stoffer som kemikalier. Denne allergi kan forårsage kløe og irritation i poterne, hvilket resulterer i en hund der slikker eller bider sine poter konstant. Ømme poter kan opstå på grund af overvægt, så hvis man har en tyk hund der slikker sine poter, kan det være et tegn på at den er for tyk og at man derfor bør kigge på hvad den får at spise og justere herefter.

Min hund slikker poter hele tiden – hvad skal jeg kigge efter?

Hvis din hund slikker sine poter konstant og virker stresset eller angst, så er der en god chance for, at der er et underliggende problem, som skal undersøges nærmere. Derfor er det vigtigt at du undersøge din hunds poter, for at tjekke for forskellige former for symptomer, udslæt eller andet, der kan indikere et problem.

Har din hund røde poter?

Det kan være et tegn på flere forskellige ting. Der er dog umiddelbart ingen grund til panik, da røde poter hund, blot kan være irritation som er opstået på grund af hundens slikkeri. Det kan dog også være et tegn på en allergisk reaktion, så er det vigtigt at du holder øje med din hund og dens poter, for at sikre dig, at der ikke opstår yderligere symptomer. Hvis dette er tilfældet, så vil det en god idé at kontakte din dyrlæge.

Har din hund gullige plamager?

Hunde slikker poter af forskellige grunde og en af de mest almindelige er potesvamp. Potesvamp hund er ikke så ualmindeligt som man skulle tro. Hvis du bruger hundesko til din hund, så kan det føre til potesvamp hvis skoene sidder på hundens poter i lang tid ad gangen. Hvis din hund udviser tegn på potesvamp, så skal du kontakte dyrlægen, som kan hjælpe med at udskrive en creme, der være med til at bekæmpe svampen.

Har din hund skader på huden?

Hundepoter er sensitive på samme måde som menneskefødder, modsat mennesker, så er det de færreste hunde der har sko på dagligt, men løber i stedet rundt på deres poter hver dag. Dette kan give forskellige typer af så og rifter, som kan gøre ondt på hunden. For at dulme smerten er det ikke ualmindeligt at hunde slikker poter, men det kan også være fordi, at der er gået infektion i såret og det bør derfor altid tjekkes.

Er din hvalp ved at smide sine babytænder?

Når en hvalp er ved at smide sine babytænder, kan den opleve kløe og ubehag i sine gummer. Dette skyldes, at de nye permanente tænder presser sig op gennem tandkødet og skubber de babytænder, der er ved at løsne sig. Denne proces er naturlig, men kan være irriterende for hvalpen. Derfor kan mange hvalpe tage deres poter til hjælp og bruge dem som en form for naturlig kløpind. For at lindre kløen og ubehaget, vil hvalpen ofte ty til at tygge på ting, herunder sine egne poter. Når den bider eller slikker på poterne, masserer den sit ømme gummevæv og opnår midlertidig lettelse fra kløen. Det er vigtigt at forstå, at dette er en normal adfærd og ikke nødvendigvis noget, der skal korrigeres. Du kan dog med fordel give den et tyggeben da disse både kan fungere som en lille lækker snack, samtidig med at den afhjælper kløen.

Hunde slikker poter selvom der ikke er noget galt

Nu hvor vi har afdækket nogle af de forskellige grunde til at hunde slikker poter, hvad end der er tale om at hunden renser sine poter eller en underliggende sygdom, så er det også vigtigt at understrege, at en hunde der slikker sine poter ikke nødvendigvis er en syg hund eller en hund, som er ramt af en allergisk reaktion, eller er angst og stresset. For mange hunde er det at slikke sine poter, det samme som når vi klør os i håret. Det er blot vigtigt at man sørger for at holde øje med hyppigheden og om der skulle være irritation, rifter eller så, eller små blærer. Så lange der ikke er nogen synlige tegn, hverken fysisk eller i hundens adfærd, så er der ikke noget at være bekymret for og man kan blot lade sin hund slikke sine poter, som en har lyst til.

Sådan holder du din hund i fysisk balance

Hunde er naturligt aktive dyr, der har brug for daglig motion for at forblive sunde og raske. Afhængigt af hundens størrelse, race og alder kan behovet for motion variere, men generelt bør hunde have mindst en daglig gåtur og mulighed for at løbe og lege regelmæssigt. Udover motion er det afgørende at opretholde en afbalanceret kost. En ernæringsrigtig diæt, der passer til hundens alder og størrelse, vil bidrage til at opretholde dens energiniveau og understøtte dens helbred.

Overvægtige hunde er mere tilbøjelige til at udvikle sundhedsproblemer som ledproblemer og hjertesygdomme, så det er vigtigt at undgå overfodring og give den korrekte mængde mad. Regelmæssige besøg hos dyrlægen er også essentielle for at opretholde hundens fysiske sundhed. Dyrlægen kan udføre helbredstjek, vaccinere og foretage nødvendige undersøgelser for at fange eventuelle sundhedsproblemer i tide. Dyrlægen kan samtidig forskellige cremer der kan hjælpe eller dulme, når hunde slikker poter.

Sådan holder du din hund i mental balance

For at holde sin hund i en sund mental balance er det vigtigt med stimulation. Hunde er intelligente dyr, der har brug for mentale udfordringer for at være i balance. Man kan opnå dette ved at tilbyde legetøj og opgaver, der kræver tankegang, som f.eks. legetøj eller snusemåtter. Mentale øvelser kan også bidrage til at styrke hundens mentale kapacitet. At give hunden mulighed for socialisering er også afgørende for dens mentale velvære. Hunde er sociale dyr og har brug for kontakt med andre hunde og mennesker for at trives.

Regelmæssige ture i parken, legedates med andre hunde og invitere venner og familie til at besøge kan hjælpe med at opfylde hundens sociale behov. Det er også vigtigt at være opmærksom på hundens følelsesmæssige tilstand og reagere på tegn på stress eller angst. Beroligende og støttende adfærd kan hjælpe med at berolige en nervøs hund og skabe en positiv og tryg atmosfære. Ved at kombinere fysisk motion, en sund kost, regelmæssige dyrlægebesøg, mental aktivering og socialisering kan man sikre, at ens hund forbliver i en sund balance både fysisk og mentalt, hvilket vil resultere i en hund der trives.